Wednesday, October 24, 2012

Masalah Rambut Gugur


rasanye mmg kebanyakkan orang mengalami masalah rambut gugur btl x? begitu juga dgn sy..justeru itu sy tidak memandang remeh hal begini..bg sy rambut itu mahkota wanita meskipun sy seorang yang bertudung..jd jgn sesekali anda memandang remeh hal sedemikian..

Terdapat pelbagai punca yang menyebabkan rambut gugur dengan serius. Keguguran rambut ini biasanya jelas kelihatan apabila seseorang menyikat rambut atau rambut menjadi jarang di kulit kepala.

Keguguran rambut bagi kategori ini biasanya berpunca daripada:

Melahirkan anakSelepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Dalam tempoh dua hingga tiga bulan, sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak. Dalam masa 1 hingga 6 bulan ia akan pulih.

Penyakit tiroid
Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

Demam, jangkitan dan selesema yang seriusSelepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.

Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.

Ubat-ubatan
Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

Rawatan kanser
Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.


sy telah menjumpai jln penyelesaiannye..dgn pengambilan zinc dan esp di dalam badan mampu mengurangkan masalah keguguran rambut ini..kepada yang mengalami masalah rambut gugur sy amat menyarankan anda mengambil set ini (zinc & ESP)..emailkan order anda ke izaty_ismail@yahoo.com..jgn lupe request best price dr sy ea..

sy adalah pengedar sah shaklee (id881693)..jika anda berhampiran dengan cawangan shaklee boleh membeli produk shaklee dgn menggunakan id sy..boleh dapat harga ahli..bestkan..:)

0 komen:

Post a Comment